Naslov Razvoj zadružnog poduzetništva na primjeru Modrozelene zadruge
Autor Marko Jerković
Mentor Vitomir Tafra (mentor)
Član povjerenstva Ivica Katavić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Dragan Stanković (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Europska poslovna škola Zagreb Zagreb
Datum i država obrane 2017-02-17, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Sažetak Hrvatska raspolaže s gotovo 3 000 000 ha poljoprivrednog zemljišta, ali se koristi samo oko 1.500 000 ha. Biljna proizvodnje u županijama koje čine Jadransku Hrvatsku ima ogromne potencijale, posebno kad je riječ o voćnim i povrtlarskim kulturama koje su temelj za proizvodnju autohtonih proizvoda, recimo mandarina u delti Neretve, ali i različite vrste ljekovitog i aromatičnog bilja (kadulja, lavanda, ružmarin, arnika, smilje i sl.). Veliki problem u području ove regije predstavlja još uvijek nedovoljno organizirana proizvodnja, ali i prerada voća te naročito ljekovitog i aromatičnog bilja, nedovoljno korištenje biološkog potencijala određenih voćnih vrsta kao što su neretvanska mandarina kojoj je zbog specifičnih fizikalnokemijskih svojstava i specifičnosti uzgoja dodijeljena oznaka izvornosti. Generalno, bioraznolikost u biljnom sektoru na području Jadranske regije predstavlja izvrsnu sirovinsku bazu za razvijanje koncepta funkcionalne hrane te unaprjeđenje već postojećih uvjeta prerade voća te začinskog i aromatičnog bilja, kao i suvremeniji pristup te proizvodnju uz primjenu novih tehnologija. Zadružne organizacije bi trebale biti važna karika u organizaciji i koncentraciji proizvodnje, kao i poticanju inovativnog pristupa iskorištavanja biološkog potencijala biljnih vrsta priobalne regije RH, razvijanju proizvoda s dodanom vrijednošću, novih i funkcionalnih proizvoda, razvijanju koncepta novih proizvoda s mediteranskim predznakom te generalno unaprjeđivanje konkurentnosti primarne poljoprivredne proizvodnje koju bi trebala pratiti prehrambeno - prerađivačke industrije kao okosnice gospodarskog razvoja cijele regije. Osim turizma u priobalnom dijelu, veliki potencijal leži u razvoju poljoprivrede kao strateške gospodarske grane, posebno one koja je vezana uz autohtone proizvode. Organski proizvedena hrana, kojoj možemo pridodati karakteristike autohtonosti, pripada u najbrže rastuća tržišta u Europi, cak i u vrijeme recesije, te bilježi kontinuirani rast u svijetu. Hrvatski poduzetnici bi trebala iskoristiti činjenicu što je naša zemlja postala članicom Europske unije a u cilju jednostavnijeg i lakšeg korištenja financijskih sredstava iz njenih fondova a time poboljšava i povećava proizvodnju na svojim poljoprivrednim gospodarstvima. Ekološki poljoprivredni proizvođač Modro zelena zadruga je jedan od uspješnih primjera koji svjedoci, kako na temeljima zadružnih organizacija, je moguće odgovoriti tržišnim izazovima vremena i uspješno se razvijati a pritom ne gubiti identitet.
Sažetak (engleski) Croatia disposes nearly 3 000 000 ha of agricultural fields, but only 1.500 000 ha is being yielded. The production of herbs in the districts of the Adriatic part of Croatia has a huge potential, especially when it comes to fruit and vegetable cultures, which are fundamental for the production of autochthonous products, for example tangerine in the Neretva delta as well as different kinds of curative and aromatic plants (sage, lavender, rosemary, arnica, immortelle, etc.). A big problem of this region is an insufficiently organised production as well as refinement of fruit and curative and aromatic plants, insufficient use of biological potential of specific fruits such as Neretva’s tangerine which has assigned authenticity, due to its specific physical and chemical characteristics. Generally, biodiversity in the herbal sector of the Adriatic part of Croatia represents an admirable raw material base for the development of the concept of functional food and the advancement of the existing conditions for refinement of fruit and curative and aromatic plants, as well as more contemporary access and production by the help of new technologies. Cooperative organisations should have an important role when it comes to organisation and concentration of production. It should also encourage an innovative access to the exploitation of biological potential of herbs in the coastal area of the Republic of Croatia, develop products with additional value, new and functional products, develop concepts of new products with Mediterranean omen and generally develop competitiveness of primary agricultural production which should be followed by nutritional and adaption industry as framework for economic development of whole region. Except for inshore tourism, there is a great potential that lies in the development of agriculture as strategic economic branch, especially the one in connection with autochthonous products. Organically produced food that has autochthonous characteristics, belongs to the most ascending markets in Europe, and even at the time of economic crisis records a continuous increase in the world. Croatian entrepreneurs should take advantage of Croatia being a member of the European Union, with the aim of an easier use of financial resources from its funds. Consequently, our agricultural enterprise would be ameliorated and improved. Ecological agricultural producer Modro zelena zadruga is one of the successful models that witness that it is, founded on cooperative organisations, possible to
reply on the market’s challenges and develop successfully without losing its identity.
Ključne riječi
zadruga
zadružne organizacije
autohtoni proizvodi
organska - ekološka hrana
ekološka proizvodnja hrane
Ključne riječi (engleski)
cooperative
cooperative organisations
autochthonous products
organic - ecological food
ecological production of food
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:209:231651
Studijski program Naziv: Ekonomija poduzetništva Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc. oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Repozitorij Repozitorij Europske poslovne škole Zagreb
Datum i vrijeme pohrane 2017-02-28 14:19:03