Sažetak | Med je viskozan, sladak, gust, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, a koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja (N.N 30/15).
Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću meda pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline (mravlja, jabučna, octena…), razni derivati klorofila, vosak te elementi kompleksa vitamina B. Tamnije vrste meda poput kestenovog, u odnosu na bagremov imaju u pravilu i veći udio minerala, te sadrže mnoge elemente u tragovima koji su esencijalni za ljudsko zdravlje. Međutim, med ovisno o lokaciji medne paše i načinu pčelarenja može sadržavati i povećane količine teških metala koji mogu imati komulativne toksične učinke na pčelu i čovjeka. Ovim istraživanjem analizirano je više vrsta meda na prisutnost određenih teških metala olova (Pb), kadmij (Cd), cink (Zn) i nikal (Ni). Pošto pravilnikom o dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani nisu uspostavljene najviše dopuštene količine (NDK) za teške metale u medu, ovim radom će postoji li potreba za proširenjem navedenog pravilnika za pčelinje proizvode. Uzorci su analizirani analitičkom tehnikom- spektrometrijom masa s induktivnospregnutom plazmom (ICP-MS). Dobiveni rezultati ukazuju da mineralni sastav može biti i indikator (marker) botaničkog, ali i zemljopisnog podrijetla meda. Smanjena koncentracija olova u okolišu zadnjih godina zbog određenih globalnih mjera dala je rezultat i na smanjene koncentracije olova u medu kako u drugim ispitivanjima tako i u našem radu. Obzirom da niti jedan ispitivani kontaminant nije imao izuzetno veliku koncentraciju, čak niti povećanim unosom meda neće biti ugroženo zdravlje potrošaća te nema potrebe za proširenjem EU Uredbe o najvišim dopuštenim koncentracijama za određene kontaminante u medu. |