diplomski rad
Ekstrakcija flavonoida iz kožice grožđa primjenom enoloških enzima

Matija Lesković (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Podaci o radu
NaslovEkstrakcija flavonoida iz kožice grožđa primjenom enoloških enzima
AutorMatija Lesković
Voditelj/MentorJasminka Karoglan-Kontić (mentor)
Sažetak rada
Kožica bobice grožđa sadrži veliku količinu različitih polifenolnih spojeva, a posebice flavonoida. Kako bi se izdvojili polifenolni spojevi iz kožice grožđa, u svrhu provedbe analize ili komercijalne proizvodnje, potrebno je provesti ekstrakciju koja je vrlo složena. U ovom radu istraženi su utjecaji temperature, pH, količine dodanih enzima i vremena trajanja ekstrakcije na djelotvornost enzimski potpomognute ekstrakcije (EAE) uz primjenu enzimskih pripravaka, Lallzyme EX-V i Lallzyme HC, sa ciljem optimizacije procesa ekstrakcije polifenolnih spojeva. Optimalni uvjeti za ekstrakciju su dobiveni upotrebom enzimskog pripravka Lallzyme EX-V, pri temperaturi od 45 °C, vremenskom periodu od 3 h, pH 2,0 i masenom udjelu dodanih enzima od 10,52 mg/g.
Ključne riječipolifenoli enzimima potpomognuta ekstrakcija pektinaze kožice grožđa optimizacija ekstrakcije flavonoidi sorta 'Regent'
Povjerenstvo za obranuJasminka Karoglan-Kontić (predsjednik povjerenstva)
Darko Preiner (član povjerenstva)
Marija Bujan (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVinogradarstvo i vinarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The grape berries skins contain very large amount of different polyphenols, especially flavonoids. In order to separate polyphenols from grape skins, to carry out laboratory analyses or commercial production, it is needed to conduct very complex extraction. In this research certain factors such as temperature, pH, enzyme dosage and time of extraction have been investigated, in order to optimize extraction process of polyphenols using two observed enzymes, Lallzyme EX-V and Lallzyme HC. Optimal conditions were achieved using enzyme preparation Lallzyme EX-V, at the temperature of 45 °C, time of 3 h, pH 2.0 and enzyme dosage of 10.52 mg/g.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)polyphenols enzyme-assisted extraction pectinases grape skins flavonoids grape variety 'Regent'
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:020580
PohranioValentina Bezek