završni rad
Utjecaj ekoloških čimbenika i vinogradarske tehnologije na kvakoću grožđa i vina

Klara Filaković (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ukrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
Podaci o radu
NaslovUtjecaj ekoloških čimbenika i vinogradarske tehnologije na kvakoću grožđa i vina
AutorKlara Filaković
Voditelj/MentorMarko Karoglan (mentor)
Sažetak rada
U sklopu ovoga rada objašnjen je utjecaj ekoloških čimbenika na rast i razvoj vinove loze i najbitniji faktori po kojima se određuje kvaliteta vina. Dakle, ukratko je opisan utjecaj klime na tip vina i njegovu kvalitetu. Klimatski faktori se razlikuju od područja do područja po srednjim i dnevnim rasponima temperature, količini oborina, raspodjeli vlage te smjeru i brzini vjetra. Ukratko je opisan štetan utjecaj na kvalitetu vina viška vlage kao i njezina manjka, bilo uzrokovano oborinama ili navodnjavanjem. Također je objašnjen utjecaj tipa tla na sastav grožđa i prinos, utjecaj kalija i dušika, utjecaj bujnosti na kemijski sastav grožđa, te na kraju utjecaj na samu kvalitetu vina. Kvaliteta vina također ovisi i o gustoći sadnje, količini prinosa i brzini dozrijevanja grožđa. Isto tako, opisan je glavni cilj zimske i ljetne rezidbe, te njihov utjecaj na prinos i dozrijevanje. Prinos ovisi o broju ostavljenih pupova nakon zimske rezidbe, dok se ljetnom rezidbom omogućuje bolji prodor svjetlosti, utjecaj na dozrijevanje i razvoj bobica, smanjenje mogućnosti zaraze gljivičnim bolestima koje mogu pozitivno ili negativno utjecati na karakteristike vina. Pred kraj ovoga rada kratko je opisana primjena klonske selekcije te njezina svrha. Na samom kraju je objašnjen utjecaj na prinos nekim od regulatora rasta te njihova pravovremena primjena.
Ključne riječisastav grožđa kvaliteta vina klima tlo rezidba i sustav uzgoja vinove loze genetski čimbenici stolna vina
Povjerenstvo za obranuMarko Karoglan (predsjednik povjerenstva)
Bernard Kozina (član povjerenstva)
Ana Jeromel (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineUkrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-13
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:303174
PohranioValentina Bezek