diplomski rad
Određivanje hlapivih spojeva odgovornih za negativne mirise vina

Mirna Filipović-Grčić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Mikrobiologija
Podaci o radu
NaslovOdređivanje hlapivih spojeva odgovornih za negativne mirise vina
AutorMirna Filipović-Grčić
Voditelj/MentorLeo Gracin (mentor)
Sažetak rada
Veliki broj vina, kako crnih tako i bijelih, sadrže različite hlapive spojeve koji imaju izrazito niske osjetilne pragove. Predmet istraživanja ovog diplomskog rada bili su hlapivi spojevi koji su odgovorni za negativne mirise vina. U skupini predmetnih spojeva nalaze se: 2,4,6 trikloranisol, 2,4,6 tribromanisol, geosmin, 4 etil fenol, 4 etil guaiakol i 4 vinil fenol. S tim ciljem razvijena je metoda za analizu istih koji imaju negativan utjecaj na miris vina, te je ustanovljena prisutnost ovih spojeva u 40 vina hrvatskih proizvođača od čega 30 crnih i 10 bijelih. Razvijena metoda je kvantitativna plinska kromatografska metoda unutarnjeg standarda uz SPME (mikroekstrakciju na čvrstoj fazi) kao pripremu uzorka te uz detekciju na masenom detektoru. Modifikacijom i doradom razvijene metode ista bi se mogla koristiti pri daljnjim analizama i detekciji navedenih kontaminanata kako bi se u budućnosti smanjila njihova prisutnost u vinu. Upotrebom masenog detektora boljih karakteristika (kvadrupolni analizator mase) bi se prag detekcije i kvantifikacije mogao poboljšati.
Ključne riječivino negativni mirisi mikroekstrakcija na čvrstoj fazi GC/MS
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of negative „off flavors“ in wine
Povjerenstvo za obranuLeo Gracin (predsjednik povjerenstva)
Ana Jeromel (član povjerenstva)
Edi Maletić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineMikrobiologija
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgroekologija
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka agroekologija
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-08-24
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Volatile compounds with low olfactory threshold are highly important for wine quality. The subject of this graduated thesis was determination of volatile compounds responsible for negative flavours in wine. Compounds of interest are: 2,4,6-trichloroanisole, 2,4,6-tribomoanisol, geosmin, 4-ethylphenol, 4-ethylguaiacol and 4-vinylphenol. SPME-GC-MS method was developed for analysing these compounds and they were identified in 40 samples of wines produced by Croatian winemakers, 30 red and 10 white. The developed method was quantitative gas chromatography internal standard method with the sample preparation using SPME (solid phase microextraction) and detection using mass detector. Further modification and development of this method, such as use of more powerful mass detector (quadrupole), which would improve limits of detection and quantification, could help detecting these undesirable compounds and limiting their presence in wine.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Wine Off-flavours SPME GC–MS
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:677044
PohranioValentina Bezek