diplomski rad
Ksenija i metaksenija u voćarstvu

Iskra Vorih (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Voćarstvo
Podaci o radu
NaslovKsenija i metaksenija u voćarstvu
AutorIskra Vorih
Voditelj/MentorMartina Skendrović Babojelić (mentor)
Sažetak rada
Kod stranooplodnih voćnih vrsta i sorata odabir oprašivača je od velike važnosti. Prilikom odabira, osim na primarne aspekte (vrijeme cvatnje, kompatibilnost, vrijeme dozrijevanja, agrotehniku), treba obratiti pažnju na moguće efekte ksenije i metaksenije. Ti se pojmovi odnose na fenomen direktnog utjecaja polena oprašivača na svojstva sjemenki i plodova oprašene sorte. Neka od važnijih svojstava ploda na koje utječe izvor polena su masa, veličina, oblik i boja ploda, tvrdoća ploda, svojstva sjemenki, sadržaj ukupnih šećera i kiselina, udio topljive suhe tvari, omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina, pH i dr. Obzirom na kompleksnost ksenije i metaksenije nova saznanja o tim fenomenima mogla bi imati primjenu ne samo u voćarskoj proizvodnji već i u biljnoj genetici, fiziologiji i oplemenjivanju, što ukazuje na važnost daljnjih istraživanja.
Ključne riječioprašivač ksenija metaksenija polen svojstva ploda
Naslov na drugom jeziku (engleski)Xenia and metaxenia in pomology
Povjerenstvo za obranuMartina Skendrović Babojelić (predsjednik povjerenstva)
Snježana Bolarić (član povjerenstva)
Tomislav Ćosić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVoćarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-22
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
For cross-pollinating species and varieties of fruit, the selection of pollenizers is of great importance. While selecting, attention should be given to not only the primary aspects (flowering time, compatibility, ripening, management), but also to the possible effects of xenia and metaxenia. These terms refer to the phenomenon of direct effects of the pollenizer’s pollen on properties of seeds and fruits of the pollinated varieties. Some of the most important properties of fruit affected by the source of pollen are weight, size, shape, color and firmness of the fruit, properties of the seeds, total sugar and acid content, total soluble solids, soluble solids and total acids ratio, pH, etc. Regarding the complexity of xenia and metaxenia, new findings on these phenomena could not only be applicable in fruit production, but also in genetics, physiology and breeding, which indicates the importance of further research.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)pollenizer xenia metaxenia pollen fruit properties
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:676159
PohranioValentina Bezek