diplomski rad
Pregled tradicionalnog sakupljanja, uzgoja i uporabe ljekovitog bilja na području grada Knina i okolice

Ivana Šolić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opća proizvodnja bilja
Podaci o radu
NaslovPregled tradicionalnog sakupljanja, uzgoja i uporabe ljekovitog bilja na području grada Knina i okolice
AutorIvana Šolić
Voditelj/MentorMartina Grdiša (mentor)
Sažetak rada
Intervjuiranjem lokalnog stanovništva i travara prikupljeni su podaci o tradicionalnoj upotrebi i uzgoju ljekovitog bilja na području grada Knina i okolice. Intervju je proveden pomoću obrasca koji je sadržavao devet pitanja vezanih uz poznavanje/identifikaciju samoniklih biljnih vrsta koje su se sakupljale, koristile i uzgajale, kao i pitanja vezana uz tradicionalne recepture, te svrhu i načine primjene različitih pripravaka. Istraživanje je provedeno u razdoblju od travnja do lipnja 2016. godine, pri čemu je ispitano ukupno 20 ispitanika, u rasponu od 50 do 80 godina. Evidentirane su ukupno 143 biljne vrste. Najčešće spominjane biljne vrste koje ispitanici koriste u ljekovite svrhe i uzgajaju za vlastite potrebe su: čuvarkuća (Sempervivum tectorum L.), bosiljak (Ocimum basilicum L.), kadulja (Salvia officinalis L.), matičnjak (Melissa officinalis L.), metvica (Mentha piperita L.), ružmarin (Rosmarinus officinalis L.), lavanda (Lavandula officinalis L.), komorač (Foeniculum vulgare Mill.), kamilica (Matricaria chamomilla L.), neven (Calendula officinalis L.), majčina dušica (Thymus serpyllum L.), lovor (Laurus nobilis L.), smilje (Helichrysum italicum /Roth./ Dorn.), vrijesak (Satureja montana L.), gospina trava (Hypericum perforatum L.), pelin (Artemisia absinthium L.) i gavez (Symphytum officinale L.). Biljke primjenjuju u obliku čajeva, tinktura, masti, rakija i sokova. Rezultati istraživanja ukazuju na veliku raznolikost ljekovitog bilja na istraživanom području kao i široko tradicijsko znanje koje je potrebno sačuvati za buduće generacije.
Ključne riječietnobotanika ljekovito bilje tradicija Knin začini
Povjerenstvo za obranuMartina Grdiša (predsjednik povjerenstva)
Dubravka Dujmović Purgar (član povjerenstva)
Klaudija Carović-Stanko (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineOpća proizvodnja bilja
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda i agroturizam
Akademski / stručni nazivmagistar / magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede i agroturizma
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The data on traditional use and cultivation of medicinal plants in town of Knin and its surroundings has been collected through interviewing local residents and herbalists. A questionnaire with questions related to knowledge / identification of wild plant species that have been gathered, used and cultivated, as well as those related to traditional recipes, and the purpose and methods of their use has been formulated. From April to June 2016, a total of 20 participants, aged from 50-80 years mentioned a total of 143 plant species. Among the most commonly used and grown species are houseleek (Sempervivum tectorum L.), basil (Ocimum basilicum L.), sage (Salvia officinalis L.), lemon balm (Melissa officinalis L.), minth (Mentha piperita L.), rosemary (Rosmarinus officinalis L.), lavander (Lavandula officinalis L.), fennel (Foeniculum vulgare Mill.), chamomille (Matricaria chamomilla L.), marigold (Calendula officinalis L.), wild thyme (Thymus serpyllum L.), laurel (Laurus nobilis L.), immortelle (Helichrysum italicum /Roth./ Dorn.), winter savory (Satureja montana L.), St John's Worth (Hypericum perforatum L.), wormwood (Artemisia absinthium L.) and comphrey (Symphytum officinale L.). They are used for the preparation of various teas, tinctures, ointments, spirits and soft drinks. Overall, the obtained data indicates high diversity of the medicinal plants in the studied area as well as wide traditional knowledge of their use, which must be preserved for future generations.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)etnobotany medicinal plants tradition Knin spice
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:763244
PohranioValentina Bezek