diplomski rad
Trešnje Zagrebačke županije u integriranom i organskom uzgoju

Andrea Volarević (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opća proizvodnja bilja
Podaci o radu
NaslovTrešnje Zagrebačke županije u integriranom i organskom uzgoju
AutorAndrea Volarević
Voditelj/MentorZlatko Čmelik (mentor)
Sažetak rada
Ukupna proizvodnja trešnje u 2013. godini iznosila je 6046 t od čega je 3927 t bilo namijenjeno za tržište. U integriranoj proizvodnji koriste se nove sorte koje imaju veću masu i bolju kakvoću ploda. Prema Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u organskoj proizvodnji najzastupljeniji su nasadi jabuka, krušaka, trešanja i šljiva. Trešnja je bogat izvor flavonoida i antocijana te stoga spada u skupinu 'funkcionalne' zdrave hrane. Interes proizvođača, osobito u Zagrebačkoj županiji se povećao zadnjih godina za proizvodnju trešnje kako u integriranom tako i u organskom uzgoju. U ovom radu nalazi se pregledan prikaz pomoloških karakteristika tri sorte: Kordia, Van i Regina. Prikazane su morfološke karakteristike tih istih sorata uzgojenim u organskim uvjetima proizvodnje te u integriranim uvjetima proizvodnje. U organskom uzgoju sorta Kordia imala je najdužu peteljku te se isticala većom masom, širinom i visinom ploda. U integriranom uzgoju sorta Regina se po svim morfološkim karakteristikama ploda pokazala najbolja.
Ključne riječiPrunus avium tipovi proizvodnje zagrebačko područje morfološke karakteristike
Povjerenstvo za obranuZlatko Čmelik (predsjednik povjerenstva)
Marija Bujan (član povjerenstva)
Đani Benčić (član povjerenstva)
Kristina Batelja Lodeta (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineOpća proizvodnja bilja
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda i agroturizam
Akademski / stručni nazivmagistar / magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede i agroturizma
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Total production of cherries in 2013 was 6046 tons, of which 3927 were intended for the market. In integrated production new varieties are used that have greater weight and better quality fruit. According to the agricultural advisory service in organic production most abundant orchards are of apples, pears, cherries and plums. Cherry is a rich source of flavonoids and anthocyanins and because of that it belongs to the' functional ' healthy food group. The interest of producers, especially in the Zagreb county has increased in recent years for producing cherries in an integrated and in organic farming. In this paper, there is a systematic review of pomological characteristics of three varieties: Kordia, Van and Regina. They are shown in the morphological characteristics of the same varieties grown in organic conditions of production and in terms of integrated production. In organic farming variety Kordia had the longest stem and emphasized greater height of the fruit. In the integrated cultivation of the variety by all the morphological characteristics of the fruit Regina showed the best.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Prunus avium types of production Zagreb County morphological characteristics
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:984499
PohranioValentina Bezek