diplomski rad
Ljekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike

Nikolina Tutić (2017)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Specijalna proizvodnja bilja
Podaci o radu
NaslovLjekovita svojstva i uporaba baznih ulja iz odabranih voćnih vrsta u proizvodnji prirodne kozmetike
AutorNikolina Tutić
Voditelj/MentorMartina Grdiša (mentor)
Sažetak rada
Čovjek sve više teži povratku prirodi u svim aspektima svoja života, pa tako i u odabiru i primjeni proizvoda za njegu kože. Iz navedenog su razloga kozmetički proizvodi bazirani na sastojcima iz prirode sve više traženi i cijenjeni na tržištu. Biljna ulja su sirovine koje se koristi pri izradi takvih proizvoda. Bogata su esencijalnim masnim kiselinama i zbog svog sastava vrlo korisna za njegu kože. Veliki broj voćnih vrsta kao što su marelica (Prunus armeniaca L.), šljiva (Prunus domestica L.), lijeska (Corylus avellana L.), malina (Rubus ideus L.), pasja ruža (Rosa canina L.), avokado (Persea americana Mill.), mango (Magnifera indica L.), marakuja (Passiflora edulis Sims.) i papaja (Carica papaya L.) u sjemenkama sadrže biljna ulja koja se koriste u izradi krema, losiona, šampona, pilinga i drugih preparata za njegu. U ovom preglednom radu detaljno su opisane navedene voćne vrste, što uključuje njihova morfološka i kemijska svojstva, tehnologiju uzgoja i prerade, ljekovita svojstva, kao i mogućnosti uporabe i dobivanje konačnih proizvoda.
Ključne riječiprirodna kozmetika bazna (biljna) ulja voćne vrste esencijalne masne kiseline njega koţe
Povjerenstvo za obranuMartina Grdiša (predsjednik povjerenstva)
Martina Skendrović Babojelić (član povjerenstva)
Klaudija Carović-Stanko (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineSpecijalna proizvodnja bilja
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaBiljne znanosti
Akademski / stručni nazivmagistar / magistra inženjer/inženjerka biljnih znanosti
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-02-08
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The interest in natural cosmetics has rapidly grown in the last couple of decades and products containing natural ingredients are increasingly in demand by consumers.Vegetable oils are one the most valuable natural ingredients, which are used in the preparation of such products. They are rich in the essential fatty acids therefore useful for skin care. A large number of fruit such as apricot (Prunus armeniaca L.), plum (Prunus domestica L.), hazelnuts (Corylus avellana L.), raspberries (Rubus ideus L.), dog rose (Rosa canina L.), avocado (Persea americana Mill.), maracuja (Passiflora edulis Sims.), mango (Magnifera indica L.) and papaya (Carica papaya L.) in their seeds contain vegetable oils used in the preparation of creams, lotions, shampoos, peels and other skin care preparations. This thesis contains detailed description of morphological and chemical properties, technology of cultivation and processing, medicinal values and possible usage of these fruit species.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)natural cosmetics vegetable oils fruit essential fatty acids skin care
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:462755
PohranioValentina Bezek