Rad nije dostupan
diplomski rad
UTJECAJ POZITIVNE NISKE TEMPERATURE NA ANTIOKSIDATIVNI ODGOVOR LISTA STEVIJE (Stevia rebaudiana Bert.)

Ivana Ćavar (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ POZITIVNE NISKE TEMPERATURE NA ANTIOKSIDATIVNI ODGOVOR LISTA STEVIJE (Stevia rebaudiana Bert.)
AutorIvana Ćavar
Voditelj/MentorLjiljana Krstin (mentor)
Ivna Štolfa Čamagajevac (komentor)
Sažetak rada
Stevija (Stevia rebaudiana Bert.) je dobar izvor prirodnih antioksidansa. Kako se zbog pozitivnogdjelovanja stevije na ljudsko zdravlje proširuju njeni uzgojni areali i na kontinentalna područja Hrvatske,potrebno je istražiti antioksidativni odgovor u listu stevije na pozitivnu nisku temperaturu. U skladu s timspoznajama, istraživan je utjecaj pozitivno niske temperature (4oC) na ukupnu antioksidativnu aktivnost,aktivnost enzima katalaze i gvajakol peroksidaze te na koncentraciju H2O2, koncentraciju produkata lipidneperoksidacije i koncentraciju ukupnih fenola u listovima stevije. Kratkotrajno izlaganje niskoj temperaturidovelo je do povećanja aktivnosti antioksidativnih enzima (katalaze i gvajakol peroksidaze) te istovremenogsmanjenja koncentracije H2O2 i koncentracije produkata lipidne peroksidacije. Nasuprot tome, dugotrajnoizlaganje niskoj temperaturi, uzrokovalo je oksidativni stres što se očitovalo u povećanim koncentracijama H2O2i produkata lipidne peroksidacije. Kratkotrajno izlaganje stevije pozitivnoj niskoj temperaturi moglo bi imatipozitivan učinak na razvoj otpornosti biljaka na različite nepovoljne abiotičke i biotičke čimbenike
Ključne riječiStevia rebaudiana oksidativni stres antioksidativni odgovor stres uzrokovan pozitivnim niskim temperaturama
Naslov na drugom jeziku (engleski)IMPACT OF CHILLING STRESS ON ANTIOXIDATIVE RESPONSE IN LEAVES OF Stevia rebaudiana Bert.
Povjerenstvo za obranuElizabeta Has Schon (predsjednik povjerenstva)
Ljiljana Krstin (član povjerenstva)
Ivna Štolfa Čamagajevac (član povjerenstva)
Enrih Merdić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaBiologija i kemija; smjerovi: nastavnički
Smjernastavnički
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra edukacije biologije i kemije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag.educ.biol.et chem.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-04-25
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Stevia (Stevia rebaudiana Bert.) is a very good source of natural antioxidants. Nevertheless,because of its positive effects on human health, it would be useful to expand stevia breeding areas to temperateregions of Croatia. So, it is necessary to investigate the antioxidative response of stevia leaves to the lowtemperature treatment. In accordance with these findings, the effects of a positive temperature (4oC) on the totalantioxidant activity, catalase and guaiacol peroxidase activity and the total concentration of H2O2, lipidperoxidation products and total phenols in leaves of Stevia were investigated. The short-term low temperatureexposure led to increased activity of antioxidant enzymes (catalase and guaiacol peroxidase) and reduced H2O2concentration and the concentration of lipid peroxidation products. In contrast, during prolonged exposure to lowtemperature, the oxidative stress occurred as reflected in increased concentrations of H2O2 and lipid peroxidationproducts. Short-term low temperature exposure of stevia could have a positive effect on the plant resistancedevelopment to various adverse abiotic and biotic factors
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Stevia rebaudiana oxidative stress antioxidative response chilling stress
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad nije dostupan
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:203873
PohranioVesna Radman Meic